Wat is een branddeur en hoe kies je dat?

protivopozharnaya_dver_05

Er zijn de gebruikelijke deuren - gemaakt van metaal, bedekt met fineer of leer, en hebben een brand - speciale producten die in staat zijn de gevolgen van brand te weerstaan, om de verspreiding van vuur te voorkomen en zorgen voor een snelle en veilige evacuatie van het gebouw zijn. Dergelijke deuren zijn duur, ze hebben in de regel niet het beste ontwerp, maar zijn het meest te verkiezen in termen van brandveiligheid.

inhoud

 • Waar is de installatie nodig?
 • Hoe een vuurdeur kiezen?
 • Wat is de limiet van brandwerendheid om te kiezen?
 • Installatie problemen
 • Hoe gerechtvaardigd is de installatie van de branddeur?

protivopozharnaya_dver_01

Waar is de installatie van brandwerende deuren?

Breng in het beste geval brandveilige deuren aan in een gebouw met veel mensen. In de praktijk worden ze slechts in bepaalde gevallen gebruikt. In het bijzonder worden ze vastgesteld door:

 • in productiegebouwen: tussen werkplaatsen, ontspanningsruimten, werkruimten, magazijnen;
 • in woongebouwen waar zich ook niet-residentiële gebouwen bevinden (bijvoorbeeld kantoren - ze zijn van het grootste deel gescheiden door een branddeur);
 • op sites waar sprake is van een hoog brandgevaar (bijvoorbeeld het gebruik van potentieel gevaarlijke apparatuur en brandbare materialen): in garages, laboratoria, gespecialiseerde werkplaatsen en magazijnen.

Op elke plaats waar het risico op brand toeneemt, is het noodzakelijk een branddeur te installeren. Zijn hoofdfunctie is beschermend. Het zal een betrouwbare barrière zijn voor de vlam en zal niet toestaan ​​dat het zich verspreidt over een enkele kamer of een deel van het gebouw. De mate van bescherming hangt echter af van het type en de klasse van de deur.

Brandwerende deuren zijn gemaakt van metaal en bedekt met poederverf.

Hoe een vuurdeur kiezen?

De selectie houdt niet alleen rekening met de grootte, maar ook met de brandweerstandslimiet. Dit is een belangrijke parameter die de mate van productbetrouwbaarheid en het niveau van brandveiligheid in het gebouw of de gebouwen bepaalt. De brandweerstandsgrens wordt gedefinieerd door de afkortingen EI en REI. Elke letter in deze afkortingen heeft een eigen betekenis. In het bijzonder, voor R bedoelen we het verlies van draagvermogen onder invloed van vuur, voor E - verlies van productintegriteit, voor I - verlies van warmte-isolerende eigenschappen. Als het draagvermogen verloren gaat, krijgt de deur de meest ernstige gebreken en valt de hele constructie in elkaar. Wanneer de integriteit verloren gaat, zijn er gaten en scheuren in het canvas waardoor rook en vuur andere kamers binnengaan. Omdat de warmte-isolerende eigenschappen verloren zijn gegaan, begint de deur aan de andere kant op te warmen en de lucht in de kamer te verwarmen.

Brandwerende deur IE 30

Brandwerende deur IE 30

Hoe groter de waarde naast de afkorting, hoe langer de deur langer meegaat voordat deze instort of zijn beschermende eigenschappen verliest.

Het ziet er als volgt uit:

1
 • REI 30 impliceert dat de deur de effecten van vuur gedurende een half uur weerstaat voordat het zijn draagvermogen, isolerende eigenschappen en integriteit verliest.
 • RE 30 betekent dat in een half uur na het begin van de brand de deur zijn integriteit of draagvermogen zal verliezen.
 • R 30 Bepaalt het verlies van draagvermogen gedurende een half uur.

Hoe groter het aantal, hoe langer de deur langer meegaat, zonder zijn beschermende eigenschappen te verliezen. Natuurlijk, als R bevat of RE, moet cijfer hoger (bijvoorbeeld 60 of 120 minuten), aangezien het hittewerende deur zijn kwaliteit verliest voordat vallen.

protivopozharnaya_dver_02

Zelfs een hoogwaardige branddeur kan u en uw gebouw niet beschermen tegen brand. Vroeg of laat zal de deur zijn integriteit verliezen en zal het vuur zich verspreiden naar de aangrenzende kamers. Brandwerendheid geeft slechts een kleine voorsprong. Gedurende deze tijd moet je de tijd hebben om mensen uit het gebouw te evacueren en de meest waardevolle dingen te verwijderen, brandweerlieden te bellen en, idealiter, het vuur te elimineren.

Wat is de limiet van brandwerendheid om te kiezen?

Het hangt allemaal af van wat voor soort kamer je wilt afschermen van anderen, hoe groot het risico op een brand is, hoe snel de kamer kan uitbranden. Het voorspellen van het "gedrag" van de brand is buitengewoon moeilijk, maar zoals de praktijk laat zien, branden de woonvertrekken in 20 minuten op en de kantoorruimte - in ongeveer een half uur. Als alle materialen in de kamer worden verbrand, kan de vlam uitgaan. Daarom zal de vuurdeur eenvoudig alle andere kamers redden als deze het vuur gedurende 30-40 minuten kan weerstaan.

Het magazijn of fabriek kan meer verbranden, zodat gebruik gemaakt van een deur met een verhoogde brandwerendheid voor het - ten minste 60-120 minuten een dergelijke barrière te weerstaan.

protivopozharnaya_dver_06

Installatie problemen

Vuur kan door de spleten tussen het kozijn en de muur doordringen, dus u moet de installatie met alle verantwoordelijkheid benaderen. Gebruik conventionele materialen en laat grote openingen onmogelijk. Voor volledige afdichting wordt een speciaal montageschuim gebruikt - brandveilig. Het kan ook zijn eigen limiet voor brandwerendheid hebben.

Het is belangrijk om niet alleen installatietechnieken te observeren, maar ook brandveiligheidsregels. Ze zijn eenvoudig. In het bijzonder zouden zelfs gewone deuren open moeten worden gedraaid in de richting van beweging van mensen tijdens evacuatie. Dat wil zeggen, buiten - in de gangen of op straat. De naar binnen draaiende deur kan leiden tot de vorming van een rommelmarkt, die de uitgang blokkeert, verwondingen.

In de foyer, gangen op de verdiepingen, zijn vestibules deuren met een eenvoudig sluitmechanisme dat zonder een sleutel van binnenuit kan worden geopend. Als u een conventioneel slot gebruikt, kunt u tijdens evacuatie eenvoudig de sleutel niet vinden. Ideale optie - het systeem "antipanic", wanneer de deur van buitenaf alleen met een sleutel wordt vergrendeld en ontgrendeld en van binnenuit kan worden geopend door eenvoudig op de hendel te drukken. Het handvat is een lange staaf. Als er een menigte wordt gevormd, kan de deur zelfs per ongeluk worden geopend.

Het is belangrijk dat de branddeur automatisch sluit. De deurdranger zal het werk voor je doen: de deur sluit, de weg vrij om te vuren en te roken.

Hoe gerechtvaardigd is de installatie van de branddeur?

De branddeur redt levens, maakt het werk van brandweerlieden veel effectiever, beschermt het gebouw tegen de verspreiding van de vlam. Ondanks het feit dat dergelijke deuren duur zijn, zijn dergelijke kosten gerechtvaardigd. Idealiter zou het moeten worden gebruikt met een systeem van "antipanic", brandalarm en blussystemen. Een dergelijke geïntegreerde aanpak zal veel effectiever zijn.

Volledig ontvangen zijn ontvangen Advies over branddeuren van sitemanagers MNKK.RU, we hebben besloten om zo'n artikel hier te schrijven en hen te bedanken voor hun hulp.

1